15 iun. 2011

Burgeri din hrisca si naut

1 cana hrisca fiarta
½ cana naut fiert, zdrobit cu degetele sau furculita sau in robot de buc.
2-3 lg ceapa alba tocata fin, calita in prealabil sau nu (daca nu, se tine 5 min in apa rece,       
                                                 se  stoarce - pt a nu fi foarte pregnant gustul de ceapa)
1-2 lg tahini (pasta de susan)
condimente uscate : chimion, semine intregi sau macinat, chili, curcuma, curry
                                    sau orice alte condimente sau ierburi uscate sau proaspete
piper negru proaspat macinat 
putina sare  
1-2 lg ulei, pt uns

1. Se preincalzeste cuptorul la 200°C.
2. Se amesteca toate ingredientele si se framanta cu mana.
3. Se fac burgeri, se ung cu ulei si se dau la cuptor 20 de min. Dupa primele 10 min se intorc.

Garnitura :     In 1 lg ulei si 1 lg-ta apa  am calit la foc mic ceapa si dovlecel Zucchini.   
                    Dp 5 min am adaugat rosii cherry  si am mai calit cateva min.

Nota :              
*  In loc de hrisca si naut se pot folosi alte combinatii de cereale integrale si  leguminoase (orez brun si fasole, mei si linte, etc). 
*  In loc de ceapa se poate folosi usturoi presat.
*  Din combinatia de cereale integrale si leguminoase rezulta o proteina asemanatoare cu cea gasita in carne (Gillian Mckeith – ‘’Esti ceea ce mananci’’)

Hrisca :         
Continut :  Vitamine ( B1, B2, B3, B5, E), aminoacizi, acizi grasi, steroli,
                  Minerale (potasiu, magneziu, calciu, fier, nichel, molibden, fosfor, bor, seleniu).
Actiuni :    Alimentar, protector vascular, vitalizant, remineralizant, tonic general, nutritiv,
                  laxativ, energizant
(Revista Solaris)


Naut :             
Năutul este bogat în proteine, săruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier) și în complexul de vitamine B. Având o concentrație ridicată de proteine (24%), la care se adaugă și un procent consistent de hidrați de carbon și grăsimi, năutul are o valoare alimentară deosebită, înlocuind în buna parte proteinele din carne.  
(Wikipedia)

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu